Niet alleen maar roepen dat ‘de ouwetjes’ zo zielig afgesloten zijn van alles, ga zelf ook helpen!

Het is een veel gehoorde kreet tijdens de corona-crisis: ‘Onze ouderen vereenzamen door al die onmenselijke maatregelen en het breekt ze op’. Wat je daar ook van vindt, het feit blijft dat dit vóór de crisis ook al vaak het geval was. Alleen stonden niet zoveel mensen toen bij dit feit stil.

Door de bezuinigingen van de laatste jaren in de zorg in het algemeen en in de ouderenzorg in het bijzonder, zijn er steeds meer activiteiten voor ouderen soberder geworden, of helemaal wegbezuinigd. Werkzaamheden die voor de betreffende mensen zo belangrijk zijn en die alles te maken hebben met aandacht kunnen door personeelstekorten vaak door het reguliere personeel niet meer gedaan worden. Was er vroeger nog tijd voor een gezellig praatje, tegenwoordig wordt dit als inproductief ervaren en schiet het er als eerste bij in.

Dit kun je allemaal erg vinden en dat is het misschien ook, maar alleen maar roepen dat dit erg is, dat kunnen we allemaal, daar schiet niemand iets mee op. Misschien is het beter dat je in plaats daarvan meedoet aan het verzachten van het probleem.

Zo kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor vrijwilligerswerk. Toegegeven, het zou mooier zijn als de ouderenzorg niet meer te maken zou hebben met bezuinigingen, tekorten en tijdgebrek en daar kunnen we naar blijven streven. Maar ondertussen kunnen we ook wat doen.

Bij Humanitas hier in Rotterdam hebben ze bijvoorbeeld een aparte vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Als je daar in snuffelt, dan ben je misschien verbaasd van de leuke werkzaamheden die er nog te doen zijn. Allemaal zaken waar het personeel niet aan toekomt. Een kleine opsomming:

  • Lezen/voorlezen met/aan bewoners (Bergweg);
  • Helpen bij het ontbijt (Alexanderpolder)
  • Koekjes bakken (Bergweg);
  • Mensen begeleiden bij ziekenhuisbezoek (IJsselmonde);
  • Klusjes doen voor mensen (heel Rotterdam);
  • Knutselen (Bergweg).

Ook heeft Humanitas projecten die constant mensen kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld het project Sociaal Isolement Ouderen.

Wil je kijken of er iets voor jou bijzit in de vacaturebank? Kijk dan op stichtinghumanitas.nl/vrijwilligers

Niet alleen maar roepen dat ‘de ouwetjes’ zo zielig afgesloten zijn van alles, ga zelf ook helpen!
Schuiven naar boven